Reseptit

Käyttövinkkejä

Hampputuotteet ovat helppo ottaa osaksi päivittäistä ruokavaliota. Tässä muutamia yksinkertaisia käyttövinkkejä kullekin hampputuotteelle. Kaikkia tuotteita voi käyttää myös leivonnassa.

Kokonaiset hampunsiemenet: Lisää smoothieihin, jogurttiin tai rahkaan. Smoothieissa parhaimmillaan, koska siemen murskataan valmiiksi.
Idätä ja versota.

 

Kuoritut hampunsiemenet: Erittäin pehmeitä ja pähkinäisiä. Voidaan lisätä melkein mihin vain.
Lisää puuroon (esim. 1 dl puurohiutaleita ja 0,25-0,5 dl kuorittuja hampunsiemeniä), jogurttiin, rahkaan yms. Erinomaisia ripoteltuna salaatin joukkoon tai vaikka munakkaan päälle.

Hamppuöljy: Erinomainen salaatinkastikkeissa. Jos maku tuntuu liian voimakkaalta, voidaan sekoittaa oliiviöljyn kanssa ja maustaa esimerkiksi valkosipulilla ja sitruunalla.
Voidaan lisätä suoraan puuron tai jogurtin joukkoon. Monet käyttävät lisäravinnetyyppisesti yhden tai useamman ruokalusikallisen päivässä.
Hamppuöljy kestää huonosti paistamista eikä sitä kannata käyttää paistoöljynä. Paistamiseen soveltuu erinomaisesti camelinaöljymme.

Hamppurouhe: Lisää jogurtin, rahkan tai puuron joukkoon. Soveltuu myös proteiini- ja kuitulisäksi smoothieen.

  

Ainesosat: 

  • 5 dl hamppumaitoa tai vettä
  • 30 g hiivaa
  • 1 rkl siirappia
  • 1 rkl etikkaa
  • 2 dl ohrajauhoa
  • 2 dl hamppurouhetta
  • n. 8 dl sämpyläjauhoa
  • 1 tl suolaa
  • 3 rkl öljyä
     
  • voiteluun: hamppumaitoa tai vettä
  • koristeluun: hampunsiemeniä

 

Valmistus: 

  1. Kuumenna neste kädenlämpöiseksi. Murenna siihen hiiva, lisää siirappi ja etikka. Alusta joukkoon jauhot, lisää öljy loppuvaiheessa. Lisää suola taikinaan vasta jauhojen jälkeen, koska suola haittaa hiivan toimintaa. Täysjyväpitoinen taikina saa olla löysempi kuin pullataikina.
     
  2. Anna taikinan nousta kaksinkertaiseksi liinan alla, noin puoli tuntia. Sopiva vedoton paikka on esimerkiksi mikrossa (ei lämpöä).
     
  3. Vaivaa kohonnut taikina uudelleen ja leivo sämpylöiksi. Kohota uudelleen 20 minuuttia. Jos leipomishuone on viileä, niin hyvä kohotuspaikka on kuumalla vedellä täytetyn tiskialtaan yllä.
     
  4. Voitele ja korista sämpylät. Paista 225 asteessa keskitasolla kypsiksi, noin 20 min tai kunnes sämpylät kopisevat pohjaa koputettaessa ja kuoressa on väriä. Nosta sämpylät pois pelliltä ja jäähdytä ritilän päällä, peitä leivinliinalla.

 

Lähde: Inna Somersalo (toim.): Vegaanin keittokirja, Like 2015